Screenkeepers zuinig op uw ogen

woman-doing-eye-test-with-optometrist-in-eye-sight-6XV2TRH

Het gaat niet alleen om het apparaat

Een groot nadeel van de voortschrijdende digitalisering van de moderne maatschappij is het ‘blauw licht effect’ van beeldschermen en apparatuur. LED-verlichting in apparaten is vooral sterk in het blauwe bereik waardoor negatieve effecten op kunnen treden door overbelasting van de ogen. In de volksmond wordt dit ook wel ‘computerogen’ genoemd. De bekende nadelen heeft iedereen wel eens meegemaakt:

  • Brandende ogen (jeuk) en wazig zicht, door de lang kijken naar hetzelfde punt,
  • Hoofdpijn, door te ingespannen turen,
  • Slaaptekort, de blauwe lichtkleur activeert de hersenen,

 

Screenkeepers met blauwfilter (selecteer deze optie bij uw bestelling) is juist daarom voorzien van een blauwlicht en UV-filter om deze effecten te neutraliseren. De gebruiker merkt hier niets van, de filters doen gewoon hun goede werk.

Het probleem van computerogen

‘Computerogen’ komt veel voor en staat in de top vijf van veelvoorkomende problemen bij kenniswerkers; ruim 40% van kantoorwerkers heeft er last van.

Daarom is er tegenwoordig ook een technische term voor: ‘Computer Vision Syndrome’ (CVS). Klinkt heel medisch, maar een officiële medische aandoening is CVS echter niet. De klachten zijn er overigens niet minder om:

Grote kans dat u één van de 7  typische klachten van computerogen al aan den lijve ondervonden heeft.

Maar naast deze bekende klachten leveren computerogen nóg een probleem op: ze vergroten de kans op bijziendheid, en op latere leeftijd, op verziendheid. Het kan zelfs zijn dat men vaker heel eventjes bijziend is wanneer er te lang naar een scherm is gekeken.

Bron: natuurlijkzien.nl

Effect van blauw licht op de slaap

Dat blauwe licht bootst zonlicht, daglicht, na waardoor de menselijke biologische klok verstoord kan raken. Het bioritme wordt aangestuurd door de suprachiasmatische kern in de hypothalamus dat op zijn beurt de pijnappelklier in de hersenen activeert om het slaaphormoon aan te maken. Blauw licht verhindert de aanmaak van dit slaaphormoon.

Door in blauw licht te kijken kan men moeilijker in slaap vallen. Licht heeft invloed op de centrale inwendige biologische klok van mens en dier en daarmee op de hartslag, hormoonafscheiding, lichaamstemperatuur en cyclus van slapen en waken. Verstoring van het natuurlijke slaapritme kan een veelheid van negatieve effecten hebben op de emotionele en mentale gesteldheid. Prestaties nemen af, gezondheidsrisico’s nemen toe.

suspicious-wife-looking-at-husband-39-s-phone-brow-HRQJJBJ
close-up-portrait-of-child-in-special-glasses-in-o-6YFKWPU

Effect op kinderen, vroegtijdige bril

De effecten van blauw licht en computergebruik (en tablets en telefoons) zijn voor de huidige volwassenen nog relatief beperkt (geweest), maar nieuwe generaties beginnen steeds jonger met telefoons en tablets. Het effect van doorlopend beeldschermgebruik bij groeiende ogen is daarom volop onderwerp van onderzoek door oogartsen.

 

De vraag is wat we de ogen van onze kinderen aandoen?

 

Meer dan 4 uur per dag naar een beeldscherm kijken is al schadelijk voor ze. En ondertussen kijken ze veel langere perioden. Of dat nou een computerscherm (overdag), televisiescherm (‘s avonds) of telefoonschermpje is (de rest van de tijd): ze kijken alleen nog recht voor hun neus, waarbij de focus telkens vastligt op het beeldscherm +/- 50 centimeter verderop. En dat heeft zo zijn gevolgen. Niet gek dat meer dan 90 procent van de bevolking vroeg of laat aan de bril moet.

 

Netvliesschade als gevolg van blauw lichtschade is helaas onherstelbaar. Met name is het ernstig wanneer het optreedt in het centrum van het gezichtsveld, in de gele vlek, wat leidt tot vermindering van de gezichtsscherpte.

Om deze redenen biedt Screenkeepers de optie om de bescherming uit te voeren met speciaal blauwlichtfilter. U kunt dit aangegeven bij uw bestelling.

nl_NL